LOUVRE ISLAMIC ART

A veil to filter light

SP: Daylight studies @HDA

Client:  Etablissement Public du Musée du Louvre
Architects: Mario Bellini, Rudy Ricciotti, Renaud Piérard
Structural Engineering : Berim
General Contractor: Waagner Biro
Technical Design & Engineering of the roof : HDA

Location : Louvre Museum, Paris, France
Date : 2006-2012

Quantities : 1 600m² couverture, 460m² façade, steel : 40kg/m², 3000 tubes
Work Value : 8 M€

The historical Louvre Museum is expanding its collection and exhibition space to include a new Islamic Arts department. A public competition was won by a partnership between architects Bellini and Ricciotti. The new facility includes a covered exhibition space in the Visconti courtyard on the south wing of the museum.

HDA were retained as specialist designers of the courtyard glass roof and facades including structural analysis and envelope design.

The roof is a free-form topography composed of triangular glass modules on a steel grid shell. Metal grills with an iridescent coating are added for solar protection and light filtering. More mesh panels are used for the ceiling to soften the effect of the roof, whilst still permitting glimpses of the surrounding courtyard facades. The resulting design is a soft luminous wavy surface, with a subtle play of light and transparency.

Tags:

CONTACT US

Drop us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

CC BY-NC-ND 4.0 - 2018 - ECHOES.PARIS

Log in with your credentials

Forgot your details?